Hjemme hos Kaya

Hjemme hos Kaya: september 2009

Hjemme hos Kaya

Kaya er en pige på 4 år. Hun er glad, sjov, smuk og dygtig. Og så har hun Downs syndrom. Vi er Kayas forældre - og her på bloggen vil vi følge Kayas udvikling og dele gode og svære oplevelser.

onsdag den 30. september 2009

Rugbrøds-prinsessen

Så skal jeg ellers love for, at Kaya fik smag for rugbrød. Vi fik et tip henne fra vuggestuens madmor - kornkammerets rugbrødsblanding! Prinsessen spiser åbentbart kun friskbagt brød. Her til aften spiste hun op til flere skiver til sin aftensmad.


-- Oprettet med min iPhone

lørdag den 26. september 2009

Kayas lænestol

Da kaya blev døbt fik hun en flot hvid lænestol af hendes farmor og farfar. Nu er hun langt om længe begyndt at tage stolen i brug. Hun kæmper lidt med at komme op og ned, men når det lykkes er hun flad af grin.



mandag den 21. september 2009

Skokasteren Kaya

Det er ikke kun i Irak de smider med sko. På dette klip er Kaya milimeter fra at ramme lillesøster Rosa på næsen med en gul sko.

søndag den 20. september 2009

Ny underholdnings-dille


Hvad skal man dog med Teletubbies, når man har en tørretumbler? Kaya bliver helt rolig og glad, når hun finder tørretumbleren på badeværelset i aktion. Hun sætter sig ned og kigger beundrende på tøjet, der bare cirkulerer rundt. Engang imellem prøver hun at fange det - men indtil videre uden den store succes :-) I det hele taget er vores badeværelse Kayas yndlingsrum. Fx udgør brusekabinen et sandt himmerige, og hun benytter enhver chance til at snige sig derind og "lege" med shampoo-bøtterne.

fredag den 18. september 2009

Endnu en virus


IMG_7882_bw, originally uploaded by Hr. espensen.

Så var jeg lige en tur ved lægen med Kaya. Hun har sovet vildt dårligt den sidste uge og har virket lidt overfølsom inde i munden. Vi troede egentlig, at hun var ved at få en tand (hun mangler nemlig stadig at få nogen stykker). Men så opdagede Charlotte nogen små blister på spidsen af Kayas tunge.

Vi skrev til lægen, der altså gerne ville se hende. Hun ville nemlig checke om det kunne være Hand, Foot, Mouth disease. Men da Kaya ikke havde spor af knopper eller blister på hverken fødder eller hænder, konkluderede lægen, at det måtte være en eller andet art virus. Heldigvis er hun glad og frisk i løbet af dagen - og om natten må hun så få lidt panodil så hun kan sove.

tirsdag den 15. september 2009

Kaya spiser frikadeller

Så spiser Kaya da lige frikadeller med rugbrød. Det går vildt hurtigt lige nu med hendes udvikling mht. spisning. Den anden dagspiste hun et pølsehorn :o)

søndag den 13. september 2009

Det første ord

Kaya "snakker" dagen lang. Det meste giver ikke rigtig mening, men der er begyndt at dukke nogle klare gengangere op. Så nu er vi helt sikre på, hvad Kaya har udset sig som sit første ord. Det er i al sin enkelhed: OP! Fantastisk :-) Og vi er næsten sikre på, at hendes andet ord er: TAK! Vi har leget "værsgo ... tak-legen" i et par måneder og nu lader det til, at TAK har bidt sig fast.

tirsdag den 8. september 2009

Det spiller for Kaya

Kaya er blevet ret vild med at spille på tommer. I denne uge har hun lært, at trommen ikke bare skal væltes eller kradses i med neglene. Hun bliver ellevild, når hun opdager, at hun får en fed lyd ved at klaske på den.

mandag den 7. september 2009

Kaya glæder sig...








...til at lillesøster Rosa bliver bare lidt større. Så kan hun nemlig bedre lege med hende. Lige nu går deres primære leg ud på, at Kaya kravler op på ryggen af Rosa. Imens hviner og fniser Rosa og mor og far forsøger at forklare Kaya, at det ikke er så smart at ride på ryggen af 7 sin mdr gamle lillesøster.


søndag den 6. september 2009

Kaya børster sine tænder

Kaya er blevet meget bevidst om ritualer. Hver aften når hun skal have børstet sine tænder - ja så skal hun liiige prøve selv til sidst.

lørdag den 5. september 2009

Jeg vil op og stå!


IMG_8046, originally uploaded by Hr. espensen.

Kaya nærmer sig 2 år (til november), men hun har stadig ikke lært at gå. Det skyldes primært hendes hypermobilitet, der gør at hun ikke har spænding nok i benene til at rejse sig. Derfor træner både vi og Kayas støttepædagog Dorthe meget med hende. Desuden skulle også ridefysioterapien betyde noget for spændingen i benene.

Alt imens vi alle sammen har masser af teorier om den optimale træning og hvad præcis der kan hjælpe Kaya... ja så kæmper den bette sin helt egen kamp. For nu VIL hun altså snart op og stå! Det er inspirerende at se, hvordan hun hver eneste dag bruger masser og atter masser af energi på at kæmpe sig op på benene.

Når man ser hendes kamp, er man slet ikke i tvivl om, at hun nok skal få styr på hendes ben og komme op og gå. Vi skal bare have tålmodighed. Jeg tror faktisk det er det allerbedste man kan give både sig selv og et barn med downs syndrom... masser af tålmodighed.

torsdag den 3. september 2009

Kaya med rottehaler


Kaya med rottehaler, originally uploaded by Hr. espensen.

Endelig kom dagen, hvor mor Charlotte fik drømmen om en datter med rottehaler til at gå i opfyldelse. Kayas hår er langt om længe blevet langt nok - og vi kunne sende en stolt lille trold i vuggestue med ny frisure.

Faktisk er det utroligt, at det lod sig gøre. Farmor er jo frisør og hun vifter flittigt og truende med saksen så snart hun ser Kaya. Men vi har standhaftigt stået imod og ladet håret vokse.